Nad Českou republikou se stahují mračna – obézních lidí je stále více a více

Kontroverzní témata vyvolávají kontroverzní komentáře, ale proč mám doplácet na lidi, kteří si svévolně ničí zdraví?

Podle aktuální zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) patří nadváha mezi nejvážnější zdravotní rizika, která zkracují život Evropanům. Téměř ve všech evropských zemích roste podíl lidí s nadváhou a obezitou.

Nadváha zhoršuje zdraví a zkracuje život. A co obezita? Lidé s nadváhou si zkracují očekávaný věk dožití zhruba o jeden rok a obézní lidé dokonce až o tři roky. Osoby s normální hmotností mají menší riziko předčasného úmrtí, zatímco s přibývající hmotností úmrtnost výrazně stoupá.

Obezita, známá také pod názvem otylost, je nadměrné nahromadění tukových zásob v organismu. Možnosti ukládání tuku jsou v těle takřka neomezené. Obezita je stav, který zvyšuje riziko vzniku chronických neinfekčních onemocnění.

Obezita se podílí na vzniku řady závažných nemocí. Velice častá jsou onemocnění srdce a cév. Je to většinou vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční a aterosklerotické změny cév, které mohou vést například k mozkové příhodě. Dále se u obézních lidí setkáme daleko častěji s metabolickými onemocněními, především s cukrovkou a zvýšeným cholesterolem v krvi. Dalším vysokým zdravotním rizikem pro lidi s obezitou je také větší náchylnost k nádorovým onemocněním. Obezita je velkou zátěží pro kosti a klouby celého těla. To zpravidla vede ke špatnému držení těla, nadměrnému opotřebení kloubů, snížení pohyblivosti a zánětům kloubů. A to bohužel není ani zdaleka výčet všech nemocí, které mohou obézní lidi nemile překvapit.

No a co s tím? V České republice máme solidární zdravotní pojištění, to znamená, že zdraví musí být solidární s nemocnými. A to je samozřejmě v naprostém pořádku. Ale solidarita zodpovědných s nezodpovědnými? Proč? To už zde snad dávno nemělo být. A tedy podruhé, co s tím? Kdo toto ožehavé ba přímo výbušné téma otevře? Já bych šel dokonce tak daleko, že lidi, kteří si vědomě poškozují zdraví, bych nechal platit vyšší zdravotní pojištění. Někdo by mohl oponovat, že by takový zásah nebyl slučitelný se základní listinou práv a svobod. Ale já si to nemyslím, protože i takový člověk, který si svévolně ničí zdraví, má a bude mít nárok na zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. Jde jen o to, aby si připlatil. Vždyť počty obézních lidí, kteří si sami tento stav přivodili, neustále rostou.

Ale pozor, nejsem z těch, kteří by házeli všechny obézní lidi do jednoho pytle, to tedy opravdu ne. Chápu, že nemálo obézních lidí, si obezitu nezapříčinilo samo, ale že obezita těchto lidí nastala v důsledku nemoci (reakce na léky), vlivem dědičných faktorů či vlivy hormonálními. To ale lze samozřejmě velmi dobře diagnostikovat a k takovým lidem bychom samozřejmě zůstali stoprocentně solidární.

Já vím, já vím. Už jako bych vás slyšel. A co kuřáci, alkoholici, narkomané…? Ne, opravdu ne. Ani na ně jsem nezapomněl. Ale o nich snad až někdy příště.

Výše uvedený blog v žádném případě nenavazuje ani nijak nesouvisí s mými již dříve napsanými blogy:
http://janparoubek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=486225http://janparoubek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=490124

Autor: Jan Paroubek | úterý 2.8.2016 17:29 | karma článku: 19,29 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45