Jan Paroubek

Vážené paní z „Muslimova“, kde si myslíte, že jste?

12. 07. 2017 17:08:08
Aneb komu se mu to nelíbí, ať vypadne. A sakra, jen aby se to brzy netýkalo spíše nás. Ale – co když šlo jen o velmi dobrý marketingový tah Aquapalace v Čestlicích naopak přilákat více zvědavých lidí?

V horkých letních dnech, kdy byla velká část národa u vody, rozbouřily české mediální prostředí fotografie dvou „po svém“ oblečených islamistek v bazénu největšího aquaparku Aquapalace Čestlice.

Pan Michal z týmu Aquapalace Praha na výtku ohledně výše uvedeného odpovídá následovně:

„V hábitech se opravdu nikdo v našich bazénech koupat nesmí, stejně jako v jakémkoliv jiném oblečení z venku. Pokud byste se setkal s takovýmto chováním, doporučujeme se obrátit na naše plavčíky, kterým jsme připomněli nutnost důsledného dbaní na toto pravidlo. V poslední době se však setkáváme s použitím muslimského koupacího oděvu, tzv. burkin, které sice zahalují celé tělo, ale jsou vyrobeny z přiléhavého materiálu přímo určeného ke koupání. V takovém případě je velmi sporné, zdali takový návštěvník porušuje nějaká pravidla, jedná se v poslední době o problém, se kterým se setkávají aquaparky napříč Evropou. V tuto chvíli je náš názor takový, že pokud má návštěvník koupací oděv a dodržuje zásady hygieny (např. použití sprchy atd.), není důvod proč jej vykazovat.“

No, snad pan Michal opravdu dokáže rozeznat rozdíl mezi burkinami, abájí, hidžábem a nikábou. (Omlouvám se, pokud jsem výše uvedená slova nenapsal správně). Já se přiznávám, že to rozeznat nedokážu, ale na burkiny mi ten oděv přijde příliš volný. I když, není to vlastně jedno? A pak, sice se mi nechce v této oblasti zahýbat do detailů, ale sprchovali se ty ženy před vstupem do bazénů nahé, nebo v těch údajných Burkinách?

Dovolím si uvést jednu sdílenou zkušenost ze zahraničí.
Když přiletíte do Kataru, hned na letišti dostanete zdvořile instrukce, co v Kataru nesmíte: nosit krátké šaty, odvážná trička, politické symboly, šortky a nátělníky. Ke svým ženám se nemáte chovat moc důvěrně. Zdůvodnění je jednoduché: ukaž svůj respekt k naší kultuře, zvykům, hodnotám a tradicím. Ano, je přeci přirozené si chránit svojí kulturu a životní styl. Však muslimské země to dělají dávno.

Abyste mi rozuměli. Já nemám vůbec nic proti obyvatelům jiných zemí, kteří zde přebývají. Však mnozí z nás také cestují, ba se i stěhují do jiných zemí. Ovšem jsem přesvědčen o tom, že je potřeba ještě navíc mimo zákonů dané země dodržovat alespoň částečně její kulturní zvyklosti a tím ukázat, že si mimo jiné každý váží toho, že v té zemi může pobývat.

Autor: Jan Paroubek | karma: 42.94 | přečteno: 2955 ×
Poslední články autora