Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Co že jste nám to, prosím pěkně, chtěl sdělit? Víte to alespoň Vy?

0 0
možnosti
PP

Tak je tomu z většinou lidských činností. Jakékoliv nařízení na snížení emisí, odpadů a podobná jsou jen zmírněním dopadů lidské činnosti. Neexistuje čistá energie, jak je nám podáváno. Jediná čistá energie je nespotřebovaná energie. Jen zůstává otázkou, zda jedním nařízením nezhoršujeme dopad na vedlejší účinky. Dám několik příkladů.

Nařízením EU o emisích automobilů (známé normy EURO - nyní už tuším 7) má sice vliv na snížení emisí CO2, ale podle zveřejněné studie vedlejším účinkem je 4x nižší životnost automobilů. Tím vzniká podstatně větší množství odpadu a na častější obnovu vozového parku bylo nutno trojnásobné zvýšení výroby automobilů s čímž souvisí 2,5x nárůst spotřeby energií na jejich výrobu.

Podporou "zelené energie" došlo za 10 let k dvacetinásobnému nárůstu výroby solárních panelů, snížení jejich životnosti a 5x vyššímu odpadu z nich, přičemž množství energie na jejich výrobu je 5x vyšší.

Podporou biopaliv došlo ke snížení výměru zemědělsky využívané půdy o 45%, což vedlo k výraznému zdražení potravin, k výraznému nárůstu umělých hnojiv a přispělo k výrazně horší absorpci vody půdou a tím horším důsledkům povodní.

Mluvit zde o spotřební elektronice či elektrospotřebičích asi nemá smysl, protože každý jistě dobře zná životnost spotřebičů pře 20ti lety a dnes (nohužel je 4x nižší), o elektronice ani nemluvě.

Bohužel tzv. "trvale udržitelný rozvoj" a neustálý obrovský nárůst obyvatelstva musí dřív nebo později vést ke zničení planety. Takže jedinou otázkou zůstává, je možné tomu zabránit? Vzhledem k lidské nátuře je to vysoce nepravděpodobné.

0 0
možnosti
VH

Prosím pěkně - jaká je ta nesnížená životnost automobilu a jaká ta čtvrtinová u EURO 7? Jen abych věděl, kdy už mně nový auťák klekne.

0 0
možnosti
MR

Pane Paroubek, článek je zajímavý a jen si dovolím jej doplnit o dva fakty. Prvním je skutečnost, že princip třídění je správný, druhým pak fakt že aktuální forma, je jen způsobem jak zvýšit profit odpadových společností, které za sebe nechají udělat práci jiné (jako v akci uklízíme česko) a sami si ponechají vyšší profit. Abych nezapoměl za to že pro ně pracujeme si ještě svou práci zaplatíme formou vyšších poplatků za odpadové nádoby.

Jedinou funkční formou změny je PREVENCE VZNIKU ODPADU a právě tou se zabývám já a moje společnost.

2 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1123x
Klapky dolů z očí. Nebuďme nevšímaví k dění kolem nás. Zapojme se, ať je svět lepší. Potřebuje to.

Seznam rubrik