Proč máme my, nekuřáci, na kuřáky doplácet?

Podle aktuální zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) patří tabák mezi nejvážnější zdravotní rizika, která zkracují život Evropanům. V Evropě je nejvyšší spotřeba tabáku na světě.

Život a zdraví jsou nejvýznamnějšími hodnotami pro většinu z nás. Přejeme si žít dlouho a ve zdraví. Mnozí si však neuvědomují a co je horší, někteří si ani nechtějí uvědomit vlastní odpovědnost za své zdraví a to, že je třeba je chránit a především mít na zřeteli i zdraví ostatních.

A jak k tomu přijdeme my, nedobrovolní pasivní kuřáci?

Pasivnímu kouření se člověk vystavuje, dýchá-li kouř, který kuřák vypouští. Může to být na autobusové zastávce, v restauraci, na pracovišti… A pozor, kuřák dýchá přes filtr, kdežto nekuřák žádnou ochranu nemá. Nachází-li se tedy s kuřákem v malé místnosti, dostává plnou dávku.

Pasivní kouření má prokazatelně velmi negativní účinky. I proto se většina států snaží pasivní kouření regulovat tím, že zakazují kouření ve veřejných prostorách, kde se pohybují i nekuřáci.

Pasivní kouření má za následek vznik celé řady nemocí, podobně jako aktivní kouření. I nekuřáci jsou tak ohroženi vznikem srdečních chorob, onemocnění dýchacích cest nebo vznikem rakoviny. Pasivní kouření může být příčinou mnoha onemocnění již při malé dávce vdechnutého cigaretového dýmu. Dnešní studie dokazují, že pasivní kouření zvyšuje riziko srdečních chorob o 30 % a že z 80-90 % má stejně negativní vliv na naše tepny jako aktivní kouření u chronického kuřáka.

Při kouření je vdechováno množství jedovatých plynů, mezi které patří zejména oxid uhelnatý, formaldehyd, aceton, vinylchlorid, kyanovodík, sirovodík a amoniak. Některé jsou dokonce radioaktivní. Každé vdechnutí kouře má trojí účinek:
1. Plyny dráždí plíce, což způsobuje vyšší produkci hlenu.
2. Kouření oslabuje schopnost imunitního systému napadat škodlivé bakterie a viry.
3. Nikotin ochromuje přirozený čistící mechanismus plic; vytváří se v nich vrstva hlenu a kuřák se tak stává mnohem náchylnějším k bakteriálním a virovým infekcím. Kouření může vyvolávat nebo zhoršovat mnohá onemocnění.

V České republice na následky pasivního kouření každoročně zemře 3 500 lidí.

 

Blog volně navazuje na http://janparoubek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=541115

Autor: Jan Paroubek | úterý 4.10.2016 17:58 | karma článku: 18,64 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45