Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Problémem celé věci je skutečně jistá lenost. Zkrátka naše pohodlná vstřícnost do jazyka bezbolestně zařadit slovo cizí. Které - pravda - skutečnost nějak pojmenovává, ale kdybychom trochu více chtěli, český výraz- ekvivalent - se najít často dá. Ale jakmile se v jazyce nový módní výraz nějak usadí, už tam je a nic s tím neuděláte. Není v pořádku, že mnoho lidí pak projevům, listinám a vlastně i obyčejným zprávám skoro nerozumí. Pak snadno ten, který aspoň ,,tuší,, , začne používat slova cizí jako něco ku zviditelnění, co ho činí ,,lepším,, a skrytě a poněkud nebezpečně pro ,,nás,, důležitějším. Smutné také je, když se dětem věku jedenácti let čtou v den přijímacích zkoušek listiny zadání zkoušky z Cermatu a najdete tam pro ně pokyny obsahující na několika místech vyjádření, jako např: pro lepší autenticitu vypiš....

Kdo by lépe viděl do veledůležitých státních maturit, a právě i z češtiny, zhrozil by se cizokrajným přetermínováním, kdy váháte, zda jsme ještě v Čechách.

Tolerujme ale slova, která jsou už běžná a nesložitá, opravdu praktičtější, snadno vysvětlitelná a také slova jazyka vědců,nově pojmenovávající techniku , slova odborníků, kteří ,,zjednodušení,, potřebují už i pro snazší komunikaci na mezinárodním poli daného oboru.

2 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1123x
Klapky dolů z očí. Nebuďme nevšímaví k dění kolem nás. Zapojme se, ať je svět lepší. Potřebuje to.

Seznam rubrik